Studenten en oud-studenten pleiten voor renteplafond op studieschuld

De stijging van de rente op studieschulden zal studenten en oud-studenten "nog meer financiële kopzorgen" geven, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Voorzitter Terri van der Velden pleit voor een renteplafond. De rente op studieleningen gaat vanaf volgend jaar omhoog, zo meldde het ministerie van Onderwijs dinsdagochtend. Dat raakt ongeveer 140.000 oud-studenten.

Het rentepercentage neemt toe door de gestegen inflatie, legt het ISO uit. De stijging van de rente leidt volgens Van der Velden nog niet direct tot serieuze financiële problemen, maar "wel zien we een onheilspellend scenario voor ons waarin het rentepercentage de aankomende jaren de pan uit gaat rijzen."

Maximale rente 

De rentestijging "zadelt studenten met grote onzekerheid op, terwijl deze groep al meerdere financiële tegenvallers voor de kiezen heeft gehad", zo vindt het ISO. Om iets van die onzekerheid weg te nemen zou een maximale rente een goed idee zijn. Van der Velden: "Het zou een verademing zijn om te weten dat het blok aan je been niet oneindig kan groeien."

Het ISO is een koepel van medezeggenschapsraden van studenten van universiteiten en hogescholen.

Door: ANP