Normal_9676

AMSTERDAM - Op donderdag 23 februari vond de feestelijke kick-off plaats van het onderzoeksproject ‘Het stedenbouwkundig bureau van de toekomst'. In de Waag te Amsterdam deelden stedenbouwkundige bureaus, kennisinstellingen en stakeholders hun ideeën en verwachtingen voor het onderzoeksproject. Het project is gericht op het ontwikkelen van integrale kennis over de fysiek-ruimtelijke factoren die bepalend zijn voor duurzame sociaal-economische waardeontwikkeling van steden. Aan dit RAAK-MKB project heeft de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) een subsidie toegekend van 300.000 euro.

Een veranderende bouwopgave
De wereldwijde economische crisis heeft grote invloed op het huidige werk van stedenbouwkundigen. De vraag van de markt is onvoorspelbaar geworden en stedenbouwkundige bureaus zien de vraag naar hun expertise groeien. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Tot voor kort werden stedenbouwkundige ontwerpen nog met name beoordeeld op basis van kwantitatieve aspecten.

Tegenwoordig leiden de veranderende vraag van de markt en de noodzaak tot duurzame waardecreatie tot een grotere aandacht voor de kwaliteit van onze gebouwde omgeving. Om aan deze veranderende vraag tegemoet te komen, wordt in het onderzoeksproject kennis ontwikkeld ten behoeve van het verbreden van expertise van stedenbouwkundige bureaus. Het praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers, docenten en studenten.

Blijvend digitaal kennisplatform
Het onderzoek resulteert in een integrale analysemethodiek en wordt vastgelegd in een digitaal kennisplatform. Het platform zal fungeren als een (semi) open source leer- en werkomgeving en biedt blijvend kennisondersteuning aan stedenbouwkundigen.

Consortium en projectdeelnemers
De Hogeschool van Amsterdam leidt het project in samenwerking met verschillende bedrijven en kennisinstellingen: het Kadaster, de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (BNSP), BGSV, Soeters Van Eldonk architecten BV en Bouwfonds Property Development BV.

© Nationale Onderwijsgids