Bordspel gemaakt voor het debat over slimme technologie

Onderzoekers van Fontys Hogeschool ontwikkelden het bordspel Moral Design. Het spel richt zich met name op overheden en maakt vraagstukken rondom slimme technologie bespreekbaar. Het spel is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Spelers moeten besluiten nemen, rekening houdend met publieke waarden, privacy en verschillende opinies. Dat meldt de Digitale Overheid. 

Slimme diensten en systemen zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Maar houden deze systemen voldoende rekening met democratische principes zoals privacy en onafhankelijk toezicht? Met het Moral Design bordspel krijgen spelers inzicht in de manier waarop besluitvorming tot stand komt. Je kruipt zelf in de huid van een ambtenaar, wethouder, burger, ondernemer, journalist of privacy-voorvechter. Het spel is geschikt voor 4 tot 8 spelers.

Drie manieren om te spelen 

Het spel richt zich volgens Fontys op lokale overheden, maar is ook geschikt voor bedrijven,  maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen. Je kunt het spel op 3 manieren spelen. Alleen het bordspel, het bordspel met een trainer of via een spelsessie die begeleid wordt door het lectoraat. Alle informatie is te vinden via de website van Fontys.

Door: Nationale Onderwijsgids