Normal_9402

ENSCHEDE - Saxion hogeschool in Enschede heeft dr. Gregor Luthe aangesteld als lector Nanotechnology. Hiermee is Saxion de eerste hogeschool in Nederland met een officieel lectoraat Nanotechnology. Het nieuwe lectoraat sluit naadloos aan op de focus van Saxion op High Tech Systemen & Materialen.

Het lectoraat heeft twee hoofddoelen: verdere ontwikkeling van de studieroute Nanotechnology en onderzoek doen met en voor het bedrijfsleven. Het regionale en landelijke bedrijfsleven zit te springen om ingenieurs die gespecialiseerd zijn in nanotechnologie. Die zijn er nu nog niet, maar Saxion levert binnenkort de eerste twintig afgestudeerden af.

Dr. Gregor Luthe ziet het nieuwe lectoraat als een ontmoetingsplaats voor studenten, medewerkers, onderzoekers en, heel belangrijk, het bedrijfsleven. Het wil ook functioneren als laagdrempelig servicecentrum, waar gebruik gemaakt wordt van de beschikbare specifieke nanotechnologie-apparatuur en gezamenlijk gewerkt wordt aan technisch hoogstaande onderzoeksopdrachten uit het bedrijfsleven. Op dit moment zijn er al 60 studenten bezig in ruim 40 onderzoeksprojecten. Die omvatten het gehele traject van ideevorming, via octrooi tot productontwikkeling.

Het lectoraat zal tevens een broedplaats worden voor startende bedrijven op het gebied van nanotechnologie. Zo zijn er al drie bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en sinds een jaar actief in het opstarten van hun businessidee. Luthe: "Nanotechnologie speelt nu al een grote rol in ieders leven, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Of het nu om voedsel, medicijnen, milieu of elektronica gaat: bij vrijwel alle processen wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie. Veranderde met de komst van de computer de maatschappij totaal, de invloed van nanotechnologie zal nog vele malen groter zijn."

Het lectoraat is ontstaan uit een gemeenschappelijk initiatief met onderzoeks¬instituut MESA+ van de Universiteit Twente. Luthe heeft het aandachtspunt NanoBioInterface. Binnenkort stelt Saxion een tweede lector Nanotechnology aan met aandachtspunt NanoPhysicsInterface en hardware-ontwikkeling.

© Nationale Onderwijsgids