Normal_9372

LEEUWARDEN - Vanaf volgend studiejaar kunnen Pabo-studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwaren (NHL) kiezen voor een nieuwe afstudeerrichting: Praktijkonderwijs (PrO).

Deze afstudeerrichting is ontwikkeld door De Brêge (onderdeel van OSG Piter Jelles), een school voor praktijkonderwijs, en de afdeling Pabo van de NHL. Piter Jelles en NHL Hogeschool zijn de eerste onderwijsinstellingen in Nederland die een volledig onderwijsprogramma voor docent praktijkonderwijs hebben ontwikkeld en in de praktijk brengen.

Het praktijkonderwijs is een bijzondere onderwijsdoelgroep in het voortgezet onderwijs. Leerlingen die niet kunnen instromen naar het vmbo worden in het praktijkonderwijs voorbereid op werk of op een geschikte vervolgopleiding. Hoewel PrO-leerlingen tussen de twaalf en achttien jaar oud zijn, ligt hun werk- en denkniveau gelijk met leerlingen in het basisonderwijs. Om deze reden mogen Pabo-docenten vanaf 1 januari 2012 (weer) worden aangenomen in het praktijkonderwijs.

Klaske Jellema, opleidingscoördinator Pabo van de NHL en Marjo de Jong, docent-ontwikkelaar bij De Brêge ontwikkelden samen met een werkgroep het programma voor de Pabo-studenten. "Lesgeven aan leerlingen in het praktijkonderwijs is wezenlijk anders dan aan leerlingen van andere opleidingen. Er wordt meer van je gevraagd op het gebied van begeleiding van specifieke problematiek en je hebt andere didactische en pedagogische vaardigheden nodig".

"Door de ontwikkeling van een afstudeerrichting praktijkonderwijs, kunnen we als PrO-school al vanaf de basis invloed uitoefenen op de docenten die we later aannemen. We kunnen ze meteen in het begin van de opleiding de kennis en vaardigheden meegeven die ze in de toekomst op onze school nodig hebben", aldus Marjo de Jong.

Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen studenten aan de Pabo, naast de afstudeerrichtingen ‘jongere kind' en ‘oudere kind', kiezen voor de richting praktijkonderwijs. "Voor de Pabo is dit uitstroomprofiel een aantrekkelijke aanvulling in de keuzemogelijkheden die er zijn voor studenten. Zij kiezen nu in het 3e jaar voor ofwel het jonge of het oudere kind. Het praktijkonderwijsprofiel is een mooie verdieping van de keuze voor het oudere kind en opent mooie beroepsperspectieven",volgens Klaske Jellema.

Tijdens de opleiding worden er gastlessen gegeven door docenten van De Brêge en lopen de studenten stage op de school van Piter Jelles. Dit opleidingsprofiel start in jaar 3 van de Pabo. Na aanmelding bepaalt een selectiecommissie of de student ook daadwerkelijk de opleidingsrichting mag volgen. Naar verwachting gaat het om 5 à 6 studenten per jaar.

© Nationale Onderwijsgids