Normal_9317

ZWOLLE - De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) en de Lerarenopleiding Engels van Windesheim hebben de handen ineen geslagen. Studenten van de Lerarenopleiding Engels trainen eerstejaars Pabo-studenten tijdens hun module Engels in spreekvaardigheid, uitspraak en woordenschat. Afgelopen week was de gezamenlijke aftrap. Tot de zomer komen de groepen tien keer samen.

Beide partijen profiteren van deze unieke samenwerking. De studenten Engels oefenen in het geven van ‘bijles' en krijgen inzicht in wat Pabo-studenten lastig vinden. De Pabo-studenten krijgen ondersteuning in het verbeteren van hun Engels.

Kennisbasis Pabo
De Pabo onderneemt naast de genoemde kruisbestuiving nog meer acties om het Engels van de studenten verder te verbeteren. Zo wil de Pabo het vak Engels toevoegen aan de jaarlijkse summerschool voor startende eerstejaarsstudenten, zodat zij over het gewenste basisniveau beschikken bij de start van hun studie.

Dit sluit naadloos aan op de adviezen die de Commissie Kennisbasis Pabo doet in haar onlangs verschenen rapport. Daarin doet zij onder andere concrete voorstellen voor hogere instroomeisen, waarbij het niet alleen gaat om een minimum voor taal en rekenen, maar ook om toelatingseisen voor bijvoorbeeld Engels en aardrijkskunde.

Summerschool
De summerschool is een intensief programma van een week voor startende eerstejaarsstudenten waarin de vakken Nederlands en rekenen en in de toekomst dus ook Engels, bijgespijkerd kunnen worden, mocht dat nodig zijn. Aan het einde van die week kunnen de studenten de Citotoetsen Taal en Rekenen maken, zodat ze deze toetsen niet meer tijdens de opleiding hoeven te behalen. Voor Engels is de summerschool een goede eerste stap naar de mogelijkheid een Cambridge-examen te doen.

© Nationale Onderwijsgids