Normal_9307

LEEUWARDEN - Op donderdag 9 februari houdt Alex Riemersma aan NHL Hogeschool zijn inaugurele rede met als titel ‘Gelijkwaardigheid en continuïteit van meertalig onderwijs in Europees perspectief'.

Het lectoraat Fries en Meertaligheid in Onderwijs en Opvoeding is een samenwerking van NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool. Naast de rede van Riemersma geeft prof. dr. Jarmo Lainio, van de Universiteit van Stockholm en lid van het Committee of Experts of the European Charter for Regional or Minority Languages, een presentatie over de mogelijke rol van het Charter voor de bevordering van taalonderwijs in minderheidstalen. De drie leden van de kenniskring zullen eveneens hun eigen onderzoeksagenda presenteren.

Het lectoraat Fries en Meertaligheid in Onderwijs en Opvoeding doet onderzoek naar de aansluiting van drietalig basisonderwijs (Nederlands, Fries, Engels) naar meertalig voortgezet onderwijs. Hierbij is aandacht voor de leerlingen, de leraren en de didactische organisatie van het talenonderwijs.

Het onderzoek richt zich op de versterking van de relatie tussen praktijk en theorie en op de verbetering van praktijk van meertalig onderwijs.

De inaugurele rede
Tijdens de inaugurele rede gaat Riemersma in op de vanzelfsprekendheid van de meertaligheid van mensen in het dagelijks leven en de rol die het meertalig onderwijs vervult in de kwaliteit en de continuïteit van de taalbeheersing en het taalgebruik. Hierbij besteedt Alex Riemersma aandacht aan de gemeenschappelijke aspecten van talen in het onderwijs, de taalkundige concepten en de didactische methoden.

Lector Alex Riemersma
Lector. Riemersma is sinds 1978 docent Fries en Nederlands, en vanaf 1984 vakdidacticus aan onder meer de lerarenopleidingen van (voorgangers van) NHL en Stenden. Hij is in 1994 gepromoveerd op onderzoek naar de beheersing van het Nederlands en het Fries aan het einde van de basisschool.

Riemersma is sinds 2007 projectleider van het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren aan de Fryske Akademy. Daarnaast is hij expert op het gebied van minderheidstalen in het kader van het Europees Handvest voor Regionale of Minderheidstalen van de Raad van Europa.

Lectoraten
Lectoraten houden zich bezig met het uitwisselen van kennis tussen het onderwijs en het beroepenveld. NHL en Stenden onderhouden daartoe nauwe banden met bedrijven en instellingen, binnen én buiten de regio. NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool hebben als University of Applied Sciences respectievelijk negentien en achttien lectoraten, op diverse gebieden.

© Nationale Onderwijsgids