Studenten kiezen dit studiejaar steeds vaker voor een associate degree

Bij de start van het nieuwe studiejaar zien we dat steeds meer studenten kiezen voor een associate degree, een tweejarige hbo-opleiding. In 2018 kregen de associate degrees een zelfstandige status en nu, vier jaar later, is het aantal eerstejaars studenten met maar liefst 44 procent gestegen. In totaal volgen inmiddels meer dan 20.000 studenten een associate degree. Dat meldt Studiekeuze 123.

Een associate degree (Ad) is een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding met een niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor, waarin theorieën uit vakgebieden worden toegepast op de praktijk. Deze opleidingen zijn ontwikkeld om het gat te dichten tussen mbo- en hbo-onderwijs. De Ad’s zijn vooral populair onder studenten met een mbo-diploma, maar ook studenten met een havo-of vwo-diploma die (nog) geen vierjarige hbo-bachelor willen volgen kiezen ervoor.   

Doorstromen naar een hbo-bachelor 

Hoe komt het dat deze opleidingen steeds populairder worden? Voor de meeste studenten is de tweejarige duur de belangrijkste reden om voor een associate degree te kiezen. Maar er zijn ook andere redenen die meetellen, zoals de mogelijkheid om door te stromen naar een hbo-bachelor en het (extra) diploma op hbo-niveau.  Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur van Studiekeuze123: “Voor mbo-studenten is de stap naar het hbo soms een te grote. Voor mbo-studenten die het niet zien zitten om nog een vierjarige hbo-bachelor te volgen is een associate degree een mooie, laagdrempelige route om zich verder te ontwikkelen. En die route leidt ook nog eens tot een hbo-diploma.” 

Studie in Cijfers 

Studiekeuze123 biedt met Studie in Cijfers sinds 2012 vergelijkende informatie over hbo- en wo-bacheloropleidingen voor studiekiezers. Omdat steeds meer studenten voor een associate degree kiezen, is Studie in Cijfers per 1 september ook beschikbaar voor deze opleidingen. Studie in Cijfers geeft per opleiding een overzicht van vergelijkende, onafhankelijke studiekeuze-informatie over bijvoorbeeld studenttevredenheid, de aansluiting met de beroepspraktijk en hoeveel studenten een diploma halen. Studiekiezers kunnen via de opleidingspagina’s van de associate degrees in één oogopslag alle belangrijke cijfers zien én vergelijken met het landelijk gemiddelde.  

Door: Nationale Onderwijsgids