Normal_9274

AMSTERDAM - Onder een grauwe Nederlandse lucht ligt Majok, 14 jaar, te slapen op een bankje in een achtertuin. In zijn hoofd ziet hij zichzelf weer met zijn vader buiten tussen het vee lopen,in het warme land van zijn verleden. Maar plotseling wordt hij wakker: "Pak je rotzooi en sodemieter op!" schreeuwt een oude man vanuit de deuropening.

Dit is het begin van de film ‘Tussenland' over de vriendschap tussen de asielzoeker Majok uit Sudan en de oud-militair Jakob. Deze film werd op woensdag 2 februari vertoond in de Kohnstammzaal van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), een samenwerking tussen Floor, het leercentrum van de HvA, en het Universitair Asiel Fonds (UAF), de organisatie voor vluchtelingstudenten. De film was vrij toegankelijk en achteraf vond een Questions and Answers-sessie plaats waarbij Jim Jansen van Folia Magazine twee vluchtelingstudenten van de HvA interviewde.

Tussen twee werelden
‘Tussenland' biedt het publiek een kijkje de belevingswereld van een vluchteling. Majok is dan wel veilig in Nederland, hij heeft geen vaste grond onder zijn voeten. Herkenbaar, zo bleek tijdens de discussie achteraf. "Je komt aan in Nederland met een heel ander beeld in je hoofd dan de realiteit. Eerst zoek je jezelf. Je hebt tijd nodig om jezelf te vinden. Je past je aan aan de realiteit, of je verdwaalt er juist in," vertelt Mohamed Eli.

De student Elektrotechniek is twaalf jaar geleden als vluchteling uit Soedan naar Nederland gekomen. Mohamed heeft inmiddels zijn draai gevonden, maar geeft ook aan dat hij tussen twee werelden leeft: "Daar word ik als vreemdeling gezien, hier ook."

HvA en UAF
Aan de HvA studeren 75 vluchtelingstudenten. Onlangs is een samenwerking tussen de HvA en UAF van start gegaan om vluchtelingstudenten optimaal te begeleiden en de betrokkenheid bij deze studenten te vergroten. ‘Tussenland' was de eerste in een reeks filmvertoningen die elke maand zullen plaatsvinden onder de naam ‘Students that Matter'. ‘Students that Matter' maakt deel uit van een bredere samenwerking die HvA en UAF zijn aangegaan. Op 23 februari is de volgende filmvoorstelling.

Doel van het programma is het vergroten van het begrip en vertrouwen ten aanzien van vluchtelingstudenten, waardoor hun positie in de samenleving wordt versterkt.

© Nationale Onderwijsgids