Studenten zoeken steeds vaker naar kamer buiten de stad waar ze studeren

Voor studenten  blijft het moeilijk om een kamer te vinden. Afgelopen jaar waren er zo ongeveer 26.500 studentenwoningen te weinig, en dat is nu weer het geval. De woningnood onder studenten zorgt ervoor dat ze ook buiten de grote steden zoeken naar een kamer. Dat meldt de NOS.

Verhuurwebsite Kamer.nl ziet dat studenten best bereid zijn om langer te reizen naar het centrum of de campus. Dat heeft ermee te maken dat buiten het centrum meer aanbod is en de prijzen per vierkante meter goedkoper zijn. 

De 20-jarige studente Valerie Jaski woont met die huisgenoten in Hilversum, maar ze studeren allemaal in Utrecht. “Het was niet te doen qua prijs en ook het aanbod was zeer beperkt.”

Aanbod 

Dat studenten uitwijken naar omliggende gemeenten heeft ook te maken met het aanbod daar. Studentenhuisvester DUWO zoekt noodgedwongen naar plekken in de regio waar ze kunnen bouwen. DUWO heeft projecten lopen in Hoofddorp, Voorschoten en Haarlem en daar komt nu Almere bij. De woningen in Almere zijn deels voor studenten van Windesheim en Aeres bedoeld, maar de campus moet ook als overloopgebied voor Amsterdam fungeren.

Levendigheid in steden 

Volgens DUWO is het juist interessant voor omliggende gemeenten om studenten te vestigen. Het is dé manier om jonge mensen in randgemeenten te houden. Studentenhuisvester SSH vindt juist dat steden de studenten moeten omarmen. Studenten zorgen juist voor levendigheid waar de steden dan weer hun karakter aan ontlenen. De SSH probeert dan ook zoveel mogelijk om woningen in studentensteden te bouwen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk