AKKU wil dat Nijmeegse studenten energietoeslag aanvragen

Studentenvakbond AKKU uit Nijmegen roept studenten op om massaal een energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. Zeker als ze dit financieel nodig hebben. De gemeente heeft tot nu toe studenten uitgesloten voor de energietoeslag. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Volgens de voorzitter van AKKU Mo Quirijnen gaat het niet alleen om een eerlijke behandeling, maar is het ook noodzakelijk. “Ook voor studenten zijn de kosten enorm gestegen. Zelfs met bijbaantjes en steun van ouders zijn de hogere energiekosten niet zomaar te betalen.”

Uitgesloten voor toeslag 

Volgens AKKU worden de studenten uit Nijmegen in de aanvraagprocedure meteen al uitgesloten voor de toeslag. Zeker als ze aangeven recht te hebben op studiefinanciering. AKKU adviseert studenten dan ook om dit niet te vermelden als er naar gevraagd wordt, maar het alleen te noemen als een overige bron van inkomen. 

Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat weten niet blij te zijn met dat advies. “Het is wel de bedoeling dat iedereen, ongeacht je student bent of niet, een aanvraag eerlijk en volledig invult. Dat is ook nodig voor een juiste afhandeling.

Overleg 

AKKU wil wel in overleg blijven met de gemeente Nijmegen. Volgens Quirijnen hebben ze hier onlangs nog een verzoek over ingediend, maar nog niets gehoord. De gemeente geeft aan AKKU op de hoogte te houden als er vanuit het Rijk verdere ontwikkelingen komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk