Normal_9176

LEEUWARDEN - Op donderdag 2 februari organiseert NHL Hogeschool een vervolgseminar van het project Netwerk Nieuw Bouwen met als thema duurzaam renoveren. NHL-studenten presenteren de resultaten van hun onderzoek naar de duurzame renovatie van een wijk met portiekflats. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat duurzaam renoveren goedkoper is dan nieuwbouw.

Daarnaast geven mensen uit het werkveld hun visie op het thema van het seminar. Zo geeft Martin Liebregts, directeur van advies- en architectenbureau BouwhulpGroep, een lezing over renoveren op een duurzame manier. Het seminar is een vervolg op het seminar over duurzaam renoveren dat plaatsvond in juni 2011.

Duurzaamheid is booming, ook in de bouwsector. Dit vraagt om nieuwe vormen van bouwen. Het Netwerk Nieuw Bouwen doet onderzoek naar goede en betaalbare manieren om duurzaam en innovatief te bouwen. Dit RAAK-project is een initiatief van NHL Hogeschool en bestaat uit studenten van de NHL-opleiding Bouwkunde en verschillende partners uit het bedrijfsleven.

RAAK staat voor Regionale Aandacht en Actie Kenniscirculatie. Met dit netwerk dragen studenten waardevolle kennis aan door middel van onderzoek en bedrijven delen hun jarenlange ervaring en goede ideeën. Het project draagt hiermee bij aan kenniscirculatie en kennisvergroting.

Bouwkundestudenten hebben het afgelopen semester onderzoek gedaan naar duurzame renovatie van een bestaande wijk met portiekflats van drie bouwlagen. Hierbij is vooral gelet op het verminderen van de warmtevraag, energieneutraal wonen en een nieuwe manier van recycling.

Daarnaast doen de studenten onderzoek naar maatregelen om de leefbaarheid en de sociale veiligheid in de wijk te verbeteren. Bij de renovatie is het belangrijk dat zowel de bewoners als de woningbouwcoöperatie baat hebben bij de veranderingen.

De resultaten van het onderzoek presenteren ze op donderdag 2 februari. Daarnaast geeft Martin Liebregts een lezing over het belang van duurzaam renoveren. Liebregts is naast directeur van het bureau BouwhulpGroep ook initiatiefnemer van Kennisbank Bestaande Woningbouw en hoofdredacteur van het Kennisplatform RENDA.

© Nationale Onderwijsgids