Normal_9033

GRONINGEN - Het hoger beroepsonderwijs (hbo) lag het afgelopen jaar verschillende keren onder vuur. Recent heeft de onderwijsinspectie een vernietigend rapport geschreven over de kwaliteit van de opleiding journalistiek op Windesheim. Maar ook scholen van Inholland lagen onder vuur, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

"Het imago van mijn opleiding is door alle media-aandacht toch wat besmeurd", zegt Maurits Oussoren, student journalistiek aan Windesheim, In 2007 begon hij aan de opleiding journalistiek. Vier jaar later behaalde hij zonder studievertraging zijn diploma. Dat papiertje blijkt nu niet meer zoveel waard, nadat de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) de studie journalistiek van Windesheim onder de maat heeft bevonden. De NVAO beoordeelt welke opleidingen het predicaat hbo mogen voeren.

De NVAO heeft tientallen afstudeerprojecten onderzocht en geconcludeerd dat Windesheim ten onrechte diploma's heeft afgegeven. De organisatie adviseert om de opleiding volgend jaar geen hbo-accreditatie meer te geven, tenzij de school binnen een jaar forse veranderingen doorvoert.

Windesheim is niet de eerste school die negatief in het nieuws komt. Verschillende hbo-opleidingen, waaronder vier van Hogeschool Inholland, voldoen niet aan de eisen. Een aanzienlijk deel van de studenten is niet op hbo-niveau afgestudeerd. Het gaat voornamelijk om langstudeerders; mensen die langer dan vijf jaar over hun studie doen en via een alternatieve route afstuderen.

Nynke van Hurne van de HBO-raad, de landelijke koepel van hogescholen in Nederland, benadrukt dat de kwaliteit van het overgrote deel van de hbo-opleidingen niet ter discussie staat. "We moeten de problemen bij enkele opleidingen niet op alle hogescholen projecteren", aldus van Hurne.

Inmiddels hebben de hogescholen Inholland en Windesheim een lange lijst met veelgestelde vragen op hun website geplaatst. Zo houden ze de getroffen studenten op de hoogte. Inholland biedt zelfs een herstelproject aan. In Zwolle denken ze nog na over de precieze invulling van zo'n herstelproject. Met het herstelproject kunnen studenten, die dat willen, toch nog een hbo-waardig diploma halen.

De problemen met de opleidingen hebben voor flink wat imagoschade gezorgd bij beide scholen. Er was bij Hogeschool Inholland wel wat meer aan de hand dan alleen de kwaliteit van het onderwijs. Zo werd er flink wat geld over de balk gesmeten aan extra salaris, een pensioen van 183.000 euro, maar ook de aanschaf van een ov-jaarkaart en een leaseauto met chauffeur; al met al een kostenpost van zo'n 900.000 euro.

Inmiddels heeft de HBO-raad afspraken gemaakt met staatssecretarisHalbe Zijlstra van Onderwijs over de kwaliteit van de opleidingen en het verbeteren van prestaties. Hogescholen moeten onder andere intensiever onderwijs leveren en het niveau van docenten moet omhoog.

De hogescholen die negatief in het nieuws zijn geweest doen al hun best om het vertrouwen terug te winnen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Windesheim heeft goede hoop dat dit gaat lukken.

© Nationale Onderwijsgids