Normal_8717

DEN HAAG - Duitsland moet gaan meebetalen aan de kosten van Duitse studenten die in Nederland komen studeren, dat schrijft staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Zijlstra maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal Duitse studenten en de kwaliteit van sommige opleidingen. Dat meldt de Volkskrant.

Het aantal Duitse studenten in grensgebieden is zo groot dat sommige opleidingen volledig in het Duits gegeven worden. Zijlstra vindt dat hiermee de kwaliteit van de opleidingen in het geding komt en eist van universiteiten en hogescholen dat zij stoppen met het ongelimiteerd werven van Duitse studenten. Als zij niet meewerken dreigt de staatssecretaris zelfs met sluiting van opleidingen.

De Tweede Kamer had er bij de staatssecretaris op aangedrongen een inventarisatie te maken van de kosten van de uitwisseling van studenten tussen landen binnen de EU. Volgens Zijlstra legt Nederland er veel op toe.

Een buitenlandse student kost de staat gemiddeld 6.000 euro. Jaarlijks komen er 34 duizend studenten naar Nederland om te studeren. Daar staat tegenover dat er 19 duizend Nederlanders over de grens gaan studeren en dus de staat geen geld kost. Netto blijft er een kostenpost van 90 miljoen euro over.

Zijlstra ziet wel voordelen van buitenlanders die in Nederland komen studeren. Ze zijn meer gemotiveerd en trekken de prestaties van Nederlandse medestudenten omhoog. Wel moeten ze in een gemengde groep terechtkomen en niet alleen onder landgenoten.

Zijlstra gaat met Duitsland praten over een financiële compensatie. Zweden en Denemarken voeren al sinds 1996 een dergelijk verrekensysteem.

© Nationale Onderwijsgids