Normal_8688

GRONINGEN - Vijf vierdejaarsstudenten van de opleiding Communicatie van de Hanzehogeschool Groningen werken aan een bijzondere documentaire over voormalig concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk.

Zij doen dit in opdracht van Stichting Vriendenkring Mauthausen en in het kader van hun afstudeerspecialisatie Mediastiek. Het doel van de documentaire is om de herinnering aan nazislachtoffers levend te houden.

De documentaire vertelt de geschiedenis van Jean Dubois, een Belgische overlevende van concentratiekamp Mauthausen. Hij vertelt hoe deze periode van invloed is geweest op zijn leven. Ook zijn dochter en kleinzoon worden met een aangrijpend relaas in beeld gebracht.

De studenten vinden het van historisch belang dat dit verhaal doorgegeven wordt aan jongere generaties. Ook brengen de studenten een bezoek aan het voormalig kamp Mauthausen, dat nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeert. Ook hier maken de studenten opnames voor hun documentaire.

Op hun blog schrijven de studenten over hun interview met de dochter: 'Na een korte pauze zijn we de woonkamer van Jean weer gaan verbouwen om een nieuwe set op te bouwen voor het interview met Chantal. (...). Het was mooi om te zien dat Chantal haar vader zo goed helpt met het schrijven, verzamelen en ordenen van allerlei documenten over Mauthausen. Ze heeft een enorme passie voor haar familiegeschiedenis. Het was een emotioneel interview, maar we hebben ook gelachen.'

Op donderdag 19 januari is de documentaire te zien in Forum Images te Groningen. Informatie over de documentaire is te vinden op www.projectmauthausen.nl.

© Nationale Onderwijsgids