Normal_8537

DEN HAAG - Hogescholen bieden studenten meer contacturen dan in 2007, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. In het wetenschappelijk onderwijs is het beeld minder eenduidig.

De gemiddelde contacttijd is in het eerste en tweede jaar van de universitaire bachelor vrijwel gelijk gebleven. In het derde jaar van de bachelorfase is dit lager dan in 2007 en in de masterfase juist hoger.

Daling aantal opleidingen met minder dan tien contacturen per week
Het aantal opleidingen dat erg weinig contacturen biedt, is sinds 2007 sterk afgenomen, vooral in het hbo. In het hbo kwam 34 procent van de opleidingen niet boven de tien contacturen per week en in het wo 36 procent. In het studiejaar 2010/2011 gold dit voor respectievelijk 16 en 29 procent.

Bijna de helft van de opleidingen biedt tussen de tien en vijftien contacturen per week.

Grote verschillen
Het aantal uren dat een student een docent ziet, verschilt sterk per opleiding en onderwijssector. Het hangt sterk af van het opleidingsdoel, de fase van de studie, het onderwijsconcept en de studentenpopulatie. Contacttijd is een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs.

Daarnaast zijn ook andere zaken van belang, zoals de invulling van de contacttijd en het aantal studenten per docent.

Onderzoek bij 500 opleidingen en 10.000 studenten
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de staatssecretaris van Onderwijs. Het is een herhaling van een onderzoek dat de inspectie in 2007 heeft verricht. Voor het onderzoek zijn de gegevens opgevraagd bij bijna vijfhonderd opleidingen, waaronder 21 niet-bekostigde instellingen.

Ter verificatie is de onderwijstijd geïnventariseerd bij een studentenpanel met een respons van bijna tienduizend studenten.

© Nationale Onderwijsgids