Normal_8511

DEN HAAG (Novum) - De zes conservatoria met popopleidingen gaan zich specialiseren en richten op een aspect van de popmuziek. Dat heeft de artistiek leider van de muziekacademie van Inholland, Peter Maissan, maandag gezegd. Het is de bedoeling dat studenten na hun afstuderen 'rechtstreeks de muziekindustrie in kunnen'. Het plan voor nauwere samenwerking wordt volgende maand officieel gepresenteerd.

De conservatoria die betrokken zijn bij de plannen zitten in Tilburg, Rotterdam, Leeuwarden, Amsterdam, Enschede en Haarlem. De specialisatie betekent ook dat het studieaanbod van nu wordt aangepast.

Het plan moet leiden tot een 'gedifferentieerd landschap van opleidingen'. "Inholland specialiseert zich dan in kunst en ondernemerschap. Onze opleiding wordt voor jonge creatieve ondernemers", aldus Maissan. De conservatoria willen op termijn ook samen één master ontwikkelen. De verandering in het curriculum gaat bij Inholland al volgend jaar in.

"De echte podiumbeesten sturen we door naar Rotterdam en Amsterdam", licht Maissan verder toe. Tilburg en Enschede behouden een bredere focus, terwijl de opleiding in Leeuwarden zich gaat richten op muziek en beeld.

De plannen worden uitgebreid gepresenteerd tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. De opleidingen hopen daar feedback te krijgen van de muziekindustrie. Het kabinet wil het aantal kunststudenten terugdringen. De HBO-raad stelde in juli voor het aantal studenten aan de muziekopleidingen met tien procent te verlagen.