Normal_8501

UTRECHT - Deeltijdstudenten worden massaal getroffen door de drieduizend euro boete die Halbe Zijlstra oplegt aan studenten die langer dan de reguliere studieduur studeren.

Voor studeren in deeltijd wordt namelijk dezelfde studieduur gerekend als voor studeren in voltijd. Hierdoor vallen deeltijdstudenten massaal onder de langstudeerdersregeling. De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor reële studietermijnen voor collega`s die in deeltijd hun bevoegdheid halen.

De staatssecretaris gaat er in de vormgeving van de wet langstudeerders vanuit dat deeltijdstudenten in dezelfde tijd een studie kunnen afronden als voltijdstudenten. De AOb vindt deze maatregel onbegrijpelijk. Voor een deeltijdstudie staat gewoon een langere studieduur.

Door de boete ook op de deeltijders van toepassing te verklaren worden deze studenten bijna per definitie 'langstudeerder'. Ook de Raad van State heeft hier bij het wetsvoorstel harde noten over gekraakt.

Juist voor het onderwijs heeft dit vanwege de toekomstige tekorten vervelende consequenties. Bij de lerarenopleidingen zijn veel deeltijdtrajecten die uitgaan van een langere studieduur dan de voltijd variant. Zo kent het hbo veel masteropleidingen in deeltijd die uitgaan 90 studiepunten (ects) in een driejarig traject.

Momenteel zijn er alleen al 9.000 studenten in het hbo die een onderwijsmaster in deeltijd volgen. Ongeveer 1.600 studenten worden in het hbo opgeleid voor docent met een eerstegraads bevoegdheid. Studenten in deze trajecten hebben met de huidige langstudeerboete geen enkele uitloopmogelijkheid.

De langstudeerboete werkt bovendien de door de overheid betaalde Lerarenbeurs actief tegen. Het doel van deze regeling is juist meer leraren opleiden op masterniveau. De lerarenbeurs vergoedt de studiekosten van veel leraren die bijscholen, maar geeft geen vergoeding voor de langstudeerboete.

De AOb vindt de invoering van de wet langstudeerders zonder reële studietermijnen voor deeltijdtrajecten volstrekt onredelijk en wil daarom een uitzondering voor de lerarenopleidingen. Het ministerie wil de boetes invoeren per september 2012. Er is dus nog genoeg tijd om voor de lerarenopleidingen een oplossing uit te werken.

De AOb roept de staatssecretaris dan ook op om hier zo snel mogelijk werk van te maken.

© Nationale Onderwijsgids

Via Nieuwsbank