Normal_8466

UTRECHT - Studenten van de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO Recht van Hogeschool Utrecht zijn op 6 december een speciaal project gestart vanuit de Minor ‘Geld en Schulden' in samenwerking met het Gerrit Rietveld College in Utrecht.

Tot medio februari 2012 begeleiden de studenten drie klassen van dertig middelbare scholieren van dit college tijdens een reeks werkveldbezoeken en het runnen van een 'Reality Store'. Doel van het scholenproject is het financiële bewustzijn onder jongeren te vergroten en hiermee de kans op schuldhulpverlening aan deze doelgroep op latere leeftijd te verkleinen vanuit een gezamenlijk maatschappelijk belang.

Onder toeziend oog van de studenten bezoeken de middelbare scholieren van het Gerrit Rietveld College een aantal organisaties in Utrecht om meer te weten te komen over de bedrijfsstructuren, bedrijfsrollen en financiële bedrijfsvoering binnen deze organisaties.

Zo gaan zij onder andere langs bij Gezondheidscentrum Lombok, Politiebureau Paardenveld, kinderdagverblijf Mini-Stek en Groothandel Gezang Enveloppen. De werkveldbezoeken moeten de scholieren inzicht geven in de verschillende beroepen, de leuke en minder leuke aspecten die hieraan verbonden zijn en de hiervoor benodigde (voor)opleidingen.

Dit voorziet hen van een reëler toekomstbeeld waardoor zij op latere leeftijd in staat zijn om betere (en bewustere) financiële keuzes te maken.

Vanaf begin februari 2012 ondersteunen de studenten de scholieren tijdens een Reality Store waarbij de jongeren kennis opdoen over persoonlijke boekhouding, financiële verantwoordelijkheid en keuzes maken in het leven.

Voorafgaand aan het 'winkelen' krijgen zij een willekeurig salaris en beroep toegewezen en daarnaast informatie over de individuele burgerlijke staat en ouderschap. De Reality Store is een plek waar zij vervolgens rekeningen betalen en bovenal belangrijke financiële afwegingen leren maken.

© Nationale Onderwijsgids