Normal_8322

LEEUWARDEN - NHL Hogeschool speelt met de afstudeerrichting Windenergie in op de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen. De belangstelling onder NHL-studenten hiervoor is groot.

Om kennis te maken met de wereld van windenergie, vertrekken zeventig NHL-studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek op woensdag 30 november naar Amsterdam voor ‘EWEA Offshore'. Dit is een tweejaarlijkse offshore windbeurs en -conferentie, georganiseerd door de European Wind Energy Association (EWEA).

EWEA Offshore vindt om het jaar plaats in een ander Europees land. Dit jaar is Nederland de gastlocatie. Met bijna 8.000 bezoekers en meer dan 480 beursstands, is EWEA Offshore 2011 het grootste evenement op het gebied van windenergie.

"Deze beurs is een uitgelezen kans voor studenten om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen in de windenergie", vertelt Angela Schat-Zeckendorf, afdelingshoofd Engineering.

"Alles wat met deze vorm van duurzame energie te maken heeft, komt voorbij op de beurs. Van losse onderdelen zoals de bladen van de molens, tot de bouw van hele windmolenparken op zee. Bovendien kunnen de studenten goede contacten opdoen voor eventuele stage- of afstudeerplekken."

Unieke afstudeerrichting
Sinds september 2011 kunnen studenten van de NHL-opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Informatica kiezen voor de afstudeerrichting Windenergie. Studenten kunnen hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame energie.

Deze afstudeerrichting is uniek, het is de eerste op hbo-niveau in Nederland. Naar verwachting studeren in juni 2013 de eerste studenten af met windenergie als specialisatie. Voor de ontwikkeling krijgt NHL Hogeschool via Maritieme Campus Netherlands (MCN) ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Duurzame technologie
Windenergie is één van de schoonste en meest duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarom is windenergie in Nederland één van de speerpunten van het energiebeleid. Binnen NHL Hogeschool is duurzame energie ook een belangrijk thema. Het zit verankerd binnen het cluster Duurzame Technologie.

Dit cluster richt zich niet alleen op duurzame energie zoals zonne-energie en windenergie, maar ook op smart systems, sustainable technology engineering, duurzaam bouwen en duurzame mobiliteit (elektrisch varen en elektrisch rijden).

© Nationale Onderwijsgids