Normal_8425

ENSCHEDE - Het Saxion Kenniscentrum Innovatie en Ondernemerschap heeft een lijst met succesvolste Saxion-spin-offs gepubliceerd. Spin-offs zijn ondernemingen geleid door oud-studenten van hogeschool Saxion.

Hogeschoolmagazine Sax heeft in het decembernummer zeven pagina's aan de ranglijst gewijd. Een jury heeft de lijst samengesteld op basis van groei, innovativiteit, technologie, omzet en aantal werknemers. Dat heeft geresulteerd in een Top 50 voor bedrijven van oud-studenten en een Tip 10 met veelbelovende ondernemingen van huidige studenten.

EW blijft lijstaanvoerder
EW Facility Services voert de lijst aan. Oud-student Eric Wentink bouwde zijn bedrijf van de grond op en is nu één van de grootste facilitaire dienstverleners van Nederland met ruim 3000 medewerkers. Geen enkele andere spin-off kan aan de grootte van EW Facility Services tippen. Sinds een aantal jaar heeft Wentink zijn naam verbonden aan de EW/Saxion Ondernemers Award.

Ook de nummers twee en drie, zuivelbedrijf De Zuivelhoeve en IT-dienstverlener Switch, zijn al jarenlang grote en bekende spin-offs van Saxion. People & Print Group is de meest opvallende naam, omdat het bedrijf nog maar zes jaar bestaat. Prescan, marktleider in preventief medisch onderzoek, maakt de top 5 compleet.

Aanstormend ondernemerstalent
De tip 10 wordt aangevoerd door Appnormal.com. Het bedrijf is twee jaar geleden opgericht en ontwikkelt applicaties voor smartphones. Studentondernemer Cihan Uslu staat met Simge, een thuiszorgorganisatie voor allochtone ouderen, op plaats twee.

© Nationale Onderwijsgids