Normal_8239

LEEUWARDEN - Vandaag bezoeken ruim tweehonderd Friese Technasia-leerlingen NHL Hogeschool in Leeuwarden voor de kick-off van de Technasium Top Award. Hiermee start de landelijke prijsvraag voor Technasia-leerlingen om een innovatieve gadget te bedenken voor ouderen die langer thuis wonen.

De Technasia-leerlingen ervaren op NHL Hogeschool een ‘Technische Belevingstocht'. Dit doen ze om inspiratie op te doen voor de prijsvraag van de Technasium Top Award. De belevingstocht bestaat uit zeven verschillende presentaties die passen in het thema ‘Ouderen en langer thuis wonen'.

Zo nemen de leerlingen een kijkje in het gloednieuwe labaratorium van Stichting Geef en krijgen zij een presentatie van een ervaren ergotherapeut. Ook demonstreren NHL-studenten hoe een beenlift werkt en maken de leerlingen kennis met innovatieve spellen voor ouderen.

Daarnaast is er aandacht voor voeding en ouderen, want een melkpak openen blijkt lastig te worden op hogere leeftijd. Door deze korte presentaties krijgen de leerlingen vanuit diverse invalshoeken een idee van de technische mogelijkheden die er zijn om ouderen langer thuis te laten wonen.

Het Technasium is een onderwijsstroom in Nederland voor vwo en havo. De bètavakken staan centraal in deze onderwijsvorm. De leerlingen die de Technische Belevingstocht ervaren zijn afkomstig van vijf middelbare scholen in Friesland: Bogerman, CSG Liudger, Stellingwerf College, Linde College en Simon Vestdijk.

© Nationale Onderwijsgids