Normal_8180

AMSTERDAM - Michèle Champagne, oud-student aan het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, heeft met haar eindexamenwerk de Studentenprijs Grafisch Ontwerpen 2011 gewonnen.

Ze ontving de prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, uit handen van juryvoorzitter Tirso Francés tijdens GrafischPapierHier afgelopen vrijdagavond in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De inzending van Michèle Champagne bestond uit een tijdschrift en een online forum 'That New Design Smell' (thatnewdesignsmell.net). Omdat That New Design Smell over ontwerpen gaat, kreeg het extra aandacht van de jury.

Volgens het juryrapport trof het de juryleden ook recht in het hart, door de uitdagende (ook maatschappijkritische) teksten en de provocerende vormgeving. Het was vervolgens moeilijk om nog kritiek te hebben: 'het concept is duidelijk, de irritante vormgeving is onderdeel van de boodschap, en het doet wat het moet doen: That New Design Smell trekt de aandacht en schreeuwt om reacties.' Niet mooi dus, maar wel heel interessant en in communicatief opzicht voorbeeldig, aldus de jury.

Vanwege staking van de stemmen kende de jury twee tweede prijzen toe, aan Frederic Brodbeck en Laura Elprama, beiden oud-student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. De derde prijs ging naar Angelique Verheij (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem).

Zes studenten moesten genoegen nemen met de eer van een nominatie. De Studentenprijs wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting.

© Nationale Onderwijsgids