Minister Dijkgraaf wil dat Oekraïense studenten hulp vragen bij eigen instelling

Oekraïense studenten die in Nederland studeren en door de oorlog in hun thuisland bijvoorbeeld in geldproblemen zijn gekomen, kunnen hulp vragen bij hun hogeschool of universiteit. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) antwoordt op Kamervragen dat instellingen "voor de korte termijn een financiële bijdrage kunnen leveren". Hiervoor trok het kabinet eerder een miljoen euro uit. Dit kan meer worden als dat nodig is, meldde Dijkgraaf eerder deze maand.

Volgens de minister hebben "diverse Oekraïense studenten" moeite om bij hun geld te komen, bijvoorbeeld omdat Oekraïense banken die hun geld beheren een opnamelimiet hebben ingesteld. Ook zijn er volgens Dijkgraaf gevallen van familieleden die bankrekeningen leegtrekken, zodat zij kunnen vluchten. De minister raadt Oekraïense studenten dan ook aan om hun geld op een Nederlandse bankrekening te storten.

Gemeente of centrale overheid 

Dijkgraaf benadrukt dat hogescholen en universiteiten niet verplicht zijn om studenten te helpen in hun levensonderhoud. Als studenten niet door hun instelling geholpen kunnen worden, dan kunnen zij terecht bij de gemeente of centrale overheid, aldus Dijkgraaf.

In Nederland zijn momenteel ongeveer achthonderd studenten uit Oekraïne. Ook gaan er ongeveer zestig Oekraïners naar het mbo.

Door: ANP