Genomineerden Nederlandse Hogeronderwijspremie 2022 zijn bekend

Zes onderwijsteams uit het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs zijn genomineerd voor de Nederlandse Hoger Onderwijspremie 2022, de prijs voor vernieuwend onderwijs in het hoger onderwijs. In totaal is er 5 miljoen euro te verdelen. Een team kan maximaal 1,2 miljoen euro krijgen. Op donderdag 12 mei 2022 reikt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Nederlandse Hogeronderwijspremies uit. Dat meldt de Rijksoverheid.

De Nederlandse Hogeronderwijspremie is een erkenning voor vernieuwing van het onderwijs op universiteiten en hogescholen en is ook bedoeld als belangrijk teken van waardering voor onderwijsteams die een topprestatie leveren. Daarnaast is het een stimulans voor docenten om te blijven werken aan onderwijsinnovatie en kennisdeling. De Nederlandse Hoger Onderwijspremies werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt. 

Vernieuwing of verbetering hoger onderwijs 

Bij de Nederlandse Hoger Onderwijspremie is er in totaal jaarlijks 5 miljoen euro te verdelen, verdeeld over 3 onderwijsteams van hogescholen en 3 onderwijsteams van universiteiten. De 6 genomineerde teams ontvangen 1,2 miljoen euro, 800.000 euro of 500.000 euro. Teams mogen het gewonnen geldbedrag gebruiken om met een buitengewoon project een bijzondere bijdrage te leveren aan de vernieuwing en/of verbetering van het hoger onderwijs.

De genomineerden 

De zes genomineerde onderwijsteams en hun projecten kunt u hier vinden. 

Comeniusfestival 

Op donderdag 12 mei 2022 wordt bekend gemaakt welk docententeam welke premie wint. Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse Comeniusfestival van het ComeniusNetwerk (onderwijsvernieuwing). Inzendingen zijn beoordeeld door een jury onder leiding van dr. ir. Marc van Mil van de Universiteit Utrecht, die in 2017 werd uitgeroepen tot Docent van het Jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids