Normal_7687

DEN HAAG - Afgelopen vrijdag is tijdens de afsluiting van de Week van de Verzorging in Den Haag bekend gemaakt dat het project 'Prikkelrijke interventies' de landelijke V&VN Zorgaward heeft gewonnen. V&VN is de landelijke vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden.

De award wordt jaarlijks uitgereikt aan verzorgenden die het meest inspirerende idee hebben gerealiseerd.

De winnaar krijgt behalve de erkenning door vakgenoten een certificaat, de Zorgaward en EUR 1000,- voor besteding door het team.

Kaartenbak vol ideeën
In het project is door het lectoraat Active Ageing van Saxion en de Carint Reggeland Groep een kaartenbak ontwikkeld met ideeën en handleidingen voor behandelingen die verlichtend werken bij pijn en ongemak, zoals aromatherapie of (hand)massages. Deze zogenaamde prikkelrijke en prikkelarme activiteiten worden toegepast bij bewoners van verpleeghuis Herinckhave in Hengelo.

In Herinckhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie. Die bewoners kunnen niet deelnemen aan de reguliere activiteiten, omdat ze volledig bedlegerig zijn of bepaalde prikkels niet meer aan kunnen.

Om het project succesvol te laten zijn, is er regelmatig teamoverleg. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag met de activiteitenbegeleider mee om bekend te raken met zintuigprikkeling. En medewerkers geven aan de leerlingen van de `leerafdeling' een gastles over het onderwerp.

© Nationale Onderwijsgids

Via Nieuwsbank