AMSTERDAM (ANP) - Een derde van de Nederlandse studenten wil geen geld lenen tijdens hun studie. Ze werken liever extra of slaan een avondje stappen over. Dit blijkt uit het Groot Studenten Geld Onderzoek van ING Bank, dat donderdag werd gepresenteerd in aanwezigheid van prinses Máxima.

Nog eens 75 procent van de studenten wil alleen in uiterste nood lenen, maar geeft de voorkeur aan extra werken om rond te kunnen komen. De economen van ING tekenen aan dat deze leenaversie bij studenten gevolgen kan hebben als de regering de plannen voor het inkorten van de studiefinanciering doorzet. Veel studenten zouden dan kunnen afhaken. Meer werken en langer over je studie doen wordt vanaf volgend jaar immers ook minder aantrekkelijk, vanwege de invoering van de langstudeerboete.

Terwijl een derde van de studenten niet wil lenen, zegt een even groot aantal zonder lening juist niet te kunnen studeren. Eén van hen is de 24-jarige student journalistiek Fons Hendriks. ,,Als je nagaat wat het kost om een enigszins fatsoenlijke kamer te huren in Nederland en wat je kwijt bent om je sociale leven op peil te houden, heb je al gauw een lening nodig.''