Normal_6986

DEN HAAG - Andrei Fedorovski, vierdejaarsstudent Climate and Environment aan de Haagse Hogeschool, heeft de finale van de BrainsXChange-competitie gewonnen. Doel van deze-competitie was het verbeteren van de situatie van sloppenwijken in Kaapstad.

Fedorovski krijgt een reis naar Kaapstad om daar samen met lokale studenten de haalbaarheid van het concept te toetsen. Het einddoel is om het concept ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

‘Mijn idee is om fosfaat te recyclen uit het afvalwater, dan hoeft het niet meer uit mijnen te worden gehaald. Op deze manier wordt het milieu gespaard en kunnen er inkomsten worden gegenereerd om sanitaire voorzieningen, zoals een riool, aan te leggen,' vertelt Andrei Fedorovski.

De reis naar Kaapstad staat gepland in oktober. 'Ik zie er naar uit om naar Kaapstad te gaan. Goede sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater zijn in Kaapstad niet vanzelfsprekend, maar wel belangrijk omdat het de gezondheidsomstandigheden sterk kan verbeteren,' zegt Andrei Fedorovski.

BrainsXChange
De BrainsXChange-competitie daagt studenten uit om de wereld te verbeteren door hun brains in te zetten. De competitie werd vorige maand gehouden in Rotterdam. Naast Fedorovski hebben ook een groep studenten van het Honours College Hogeschool Windesheim en vier studentes van de Hogeschool Rotterdam de finale en een reis naar Kaapstad gewonnen.