Normal_6448

Sinds 2007 zien eerstejaars hbo-studenten hun docenten per week ruim 2 uur langer. De totale tijd die zij aan hun studie besteden is echter licht gedaald, zo meldt de HBO-raad, de sectorraad voor het hoger beroepsonderwijs.

Gunstige ontwikkeling
Bij eerder onderzoek in 2007 gaven eerstejaars studenten aan dat zij per week 18,0 uur onderwijs volgden in aanwezigheid van een docent of begeleider. Daarnaast besteedden zij nog 16,5 uur aan hun studie. In hogere studiejaren gaat het meer om de zelfwerkzaamheid. In die studiejaren wordt meer tijd aan de studie besteed door zelfstudie, uitwerking van opdrachten en stages.

Dit voorjaar geven eerstejaars hbo-studenten in de Nationale Studentenenquête aan dat zij per week 20,3 uur contacttijd krijgen aangeboden en daarnaast nog 13,4 uur studeren. De contacttijd is sinds 2007 dus met ruim 2 uur per week toegenomen, terwijl de totale onderwijstijd licht is gedaald (van 34,5 naar 33,7 uur).

Hogerejaars bachelorstudenten volgen gemiddeld 14,3 uur onderwijs in aanwezigheid van een docent of begeleider en studeren daarnaast nog 22,4 uur.

Guusje ter Horst, voorzitter van de HBO-raad, is blij met de ontwikkeling: "De verhoging van de onderwijsintensiteit is voor veel studenten een belangrijke voorwaarde om uiteindelijk het diploma te kunnen halen. Hogescholen maken hier zichtbaar werk van. Ik verwacht dat dit zal bijdragen aan een hoger studiesucces."

Belangrijk voor onderwijskwaliteit
Hogescholen zien de onderwijs- en contacttijd als indicatie van de onderwijskwaliteit. Er is echter nog geen eenduidige meetmethode. Daarom gaan de hogescholen in discussie met de studentenorganisaties en universiteiten (samen met hogescholen opdrachtgever van de Nationale Studentenenquête) over een betrouwbare manier van gegevensverzameling.

De vragen naar de tijdbesteding van studenten zijn dit jaar als proef toegevoegd aan de enquête. Door verschillen in onderwijsmethoden is voor respondenten niet altijd duidelijk welke tijd wel/niet meetelt als contacttijd. Bovendien is uit eerder onderzoek bekend dat in de perceptie van studenten de contacttijd soms overschat wordt.

Een precieze vergelijking tussen opleidingen is op dit moment dan ook niet mogelijk. De ontwikkeling voor het totale hbo stemt echter wel positief.

Klik hier voor meer informatie.