Amnesty en studenten slaan handen ineen om aandacht voor seksueel geweld

Tweehonderd activisten van Amnesty International gaan deze week in 33 steden actie voeren om aandacht te vragen voor seksueel geweld in hun hoger onderwijsgemeenschap. Dit meldt Hogeschool Rotterdam.

Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien vrouwelijke studenten en één procent van de mannen tijdens hun studententijd seksueel geweld meemaakt.

Seks met wederzijdse toestemming

Met de campagne Let's Talk About YES zetten Amnesty International en studenten zich in voor een cultuur waarin seks met wederzijdse toestemming de norm is. Amnesty vraagt instellingen om een manifest te ondertekenen waarin zij beloven hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Veilige omgeving 

Hogeschool Rotterdam vindt elke vorm van ongewenst gedrag onacceptabel, dus steunt ze de preventiecampagne en heeft toegezegd het manifest te ondertekenen. In het manifest staan stappen die hoger onderwijsinstellingen moeten zetten om ongewenst gedrag, waaronder seksueel geweld, tegen te gaan. Er staan specifieke verbeterpunten in op het gebied van preventie, ondersteuning en procedures. Door het manifest te ondertekenen, committeren de instellingen zich eraan een veilige omgeving te creëren voor hun studenten en medewerkers.

Bewustzijn creëren

In de actieweek van 20 tot en met 25 september gaan studenten niet alleen de straat op om hun onderwijsinstellingen aan te sporen snel het manifest te ondertekenen, ook willen zij bewustzijn creëren bij hun medestudenten en zijn er in veel steden trainingen over hoe je kunt reageren als je seksueel ongewenst gedrag ziet of meemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids