Studieschuld kleinkinderen
Veel grootouders vinden het geen fijn idee dat hun kleinkinderen een schuld hebben als ze klaar zijn met studeren. Ook het gevoel van grootouder naar hun kind dat ze voor deze kosten moeten opdraven of ouder naar kind geeft vele een onprettig gevoel. 
 
Er zijn genoeg mogelijkheden om hier iets aan te doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te schenken aan je kind of kleinkind, ook specifiek voor studie. Doet noemen we een schenking van grootouder aan kleinkind.  

Schenking of niet?

Het is natuurlijk mogelijk om geld over te maken aan je kleinkind voor bijvoorbeeld studieboeken of het betalen van collegegeld. Over het algemeen wordt dit ook gezien als schenking en dan zal je schenkbelasting moeten betalen. Schenking aan een kleinkind kan tot een bepaald bedrag belastingvrij per jaar. Je kan er ook voor kiezen om een grote bedrag voor de studie te schenken, daar dient alleen dan wel een schenkbelasting over betaald te worden zodra dat geschonken is. Als grootouder is het ook mogelijk de schenkbelasting voor je rekening te nemen, je schenkt dan recht vrij. Dit is echter ook weer een schenking waarover je dan ook schenkbelasting betaalt. 
 
In de praktijk is het echter weer allemaal wat omslachtiger. Als je een kleinkind voor zijn verjaardag de boeken van het eerste schooljaar cadeau geeft. Is er dat dan ook een schenking? Hoe groter je vermogen hoe passender een duur verjaardagscadeau aan kan zijn dat je aan je kleinkind geeft. Het antwoord op deze vraag zal dus afhangen van de feiten en de omstandigheden. Ouders mochten bijvoorbeeld in 2020 onder voorwaarden € 54.114 belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de studie. Deze hoge vrijstelling geldt niet voor grootouders.
 

Schenken aan je kind voor kleinkind

Als ouder mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan je kind. Als grootouder kun je een bedrag schenken aan je eigen kind. Zitten aan deze schenking voorwaarde verbonden als je dat dit door schenkt aan het kleinkind? Ja, fiscaal wordt dat beschouwd als een schenking van grootouder aan kleinkind en is er toch schenkbelasting verschuldigd. Schenkt je aan je kind en deze betaalt vervolgens zijn of haar studie dan zal dit niet tot heffing leiden.
 

Schenking besteden aan studie

Hoe kan je voorkomen dat je schenking aan iets anders besteed wordt dan aan de studie? Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal rekeningen voor de studie direct te betalen. Je kan er ook voor kiezen om een bewindvoerder te benoemen als je iemand het wilt laten controleren. De benoeming hiervan hoeft niet via een notaris, maar kan je zelf regelen via de schenkingsakte.
 

Studiepot bij geboorte

Als er een kleinkind geboren wordt zie je vaak dat de opa of oma een spaarrekening voor het kind wilt openen. Als de grootouders jaarlijks gebruik maken van schenken aan hun kleinkind dan kan het met beide ouders die schenken tot hun 18e een heel mooi bedrag worden. Tijdens de studie kunnen grootouders blijven schenken en kan het kleinkind het geld blijven gebruiken voor de studie.
 
Bekijk de mogelijkheden voor schenken aan je kleinkind of kind bij Evi van Lanschot