Normal_5980

Angela Esajas, deeltijdstudente aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo Almere) van Windesheim Flevoland, heeft in Utrecht de landelijke Voorleeswedstrijd gewonnen. Angela mag zich een jaar lang de 'Beste Pabo Voorleeskampioen van Nederland' noemen.

Aan de Voorleeswedstrijd deden Pabo-studenten uit heel Nederland mee. Samen met acht andere finalisten mocht Angela op woensdag 18 mei in Muziekcentrum Vredenburg haar voorleestalent ten gehore brengen voor een deskundige jury. De jury vond Angela het overtuigendst als persoonlijkheid en prees naast haar timing en leestempo haar non-verbale communicatie tijdens het voorlezen.

Goed voorlezen is voor aankomende leerkrachten een belangrijke vaardigheid. Het doel van de Voorleeswedstrijd is belangstelling opwekken voor jeugdliteratuur en voorlezen aan kinderen stimuleren.

Dat juist een studente van Windesheim Flevoland de prijs wint is misschien geen toeval gezien het grote belang dat bij de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo Almere) wordt gehecht aan deze vaardigheid. Studenten kunnen bijvoorbeeld binnen het Lectoraat Maatwerk Primair onderzoek doen naar de toepassing van de methodiek Begeleid Hardop Lezen. Elke student begeleidt dan op een basisschool een klein groepje zwakke lezers waarbij het hardop (voor)lezen een belangrijke rol speelt.

De getalenteerde Angela Esajas, die eerder het TROS-programma ‘Superster' won en de presentatie van diverse tv-programma's voor haar rekening nam, doet op dit moment een Comakership op basisschool De Omnibus in Almere waar ze op de eerstvolgende schooldag de gewonnen trofee samen met haar leerlingen gaat vieren.