DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de Onderwijsinspectie over de alternatieve afstudeerroutes bij hogeschool Inholland is ingeslagen als een bom. Vier op de tien afgestudeerden van de bekeken opleidingen hebben een hbo-onwaardig diploma ontvangen.

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd bij Inholland? Een overzicht.

Juli 2010
Studenten bij de Inholland-opleiding Media & Entertainment Management (MEM) in Haarlem zouden via een alternatief afstudeertraject te makkelijk hun diploma krijgen. Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Gerd Leers - nu minister van Immigratie - onderzoekt de kwestie. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt ook signalen over soortgelijke afstudeerroutes bij andere instellingen in het hoger onderwijs.

September 2010
De commissie Leers concludeert dat er inderdaad zaken niet kloppen bij Inholland. Het rapport meldt dat de hogeschool studenten onrechtmatig en ongelijk heeft behandeld.

Oktober 2010
De Onderwijsinspectie meldt in een tussenrapportage dat bij ruim een op de drie instellingen in het hoger onderwijs aanleiding is om nader onderzoek te doen naar alternatieve afstudeertrajecten. Onder meer 32 hbo’s en twee universiteiten worden nader bekeken. Ook zeven instellingen worden bij wijze van steekproef nader onderzocht.

November 2010
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt mogelijke financiële onregelmatigheden bij hogeschool Inholland. De inspectie heeft naar eigen zeggen ,,een signaal’’ daarover ontvangen. Het rapport daarover wordt rond juni verwacht.Doekle Terpstra gaat per direct naar hogeschool Inholland. Hij legt zijn functie als voorzitter van de hbo-raad neer.

Januari 2011
De voltallige raad van toezicht van hogeschool Inholland treedt per direct terug. De leden willen het nieuwe college van bestuur alle ruimte geven voor het versterken van de organisatie en het onderwijs.Uit een tussenrapportage van de Inspectie blijkt dat medewerkers van Inholland onder druk zijn gezet om studenten snel af te laten studeren.

Februari 2011
Bestuursvoorzitter Terpstra van hogeschool Inholland krijgt het vertrouwen van de Tweede Kamer om orde op zaken te stellen bij de geplaagde onderwijsinstelling.

April 2011
Terpstra kondigt een grote reorganisatie aan bij Inholland. Het aantal studenten loopt vermoedelijk met 20 procent terug en de kosten moeten met een vijfde omlaag.Het rapport van de Inspectie van het Onderwijs oordeelt vernietigend over Inholland. De Inspectie concludeert dat 39 procent van de studenten aan de onderzochte opleidingen ondeugdelijke diploma’s ontvingen. Ook studenten aan andere opleidingen hebben het hbo onwaardige diploma's ontvangen. Vier van de vijf onderzochte opleidingen verliezen mogelijk hun accreditatie en krijgen waarschijnlijk een financiële boete.