Normal_5339

Het ging er afgelopen vrijdag soms heftig aan toe tijdens InDebat 2011 bij Inholland in Diemen. Veertig groepen van drie studenten gingen met elkaar in discussie.

De stellingen gingen over hot items in het hoger onderwijs, zoals selectie aan de poort, culturele diversiteit en meer collegegeld voor langstudeerders. Een team bestaande uit studenten Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) en Vrijetijdsmanagement won de bokaal.

In drie voorrondes werd bepaald welke twee teams door gingen naar de finale. Daarbij lette de jury op zowel passie als inhoud en techniek. Het winnende team, bestaande uit de HTRO-studentes Jennifer Hup en Rosa Bos en student Vrijetijdsmanagement Frank Jüdell, scoorde vooral op het gebied van argumentatie en teamwork.

Bijzonder was dat Rosa en Frank eerstejaars zijn en dat de groep zich noodgedwongen erg kort voorbereidde. "We hadden problemen met onze e-mail en konden elkaar niet eerder bereiken", vertelt Jennifer. "Dus we konden vanmorgen maar anderhalf uur overleggen." Ze wonnen een grote beker en een dagtocht door politieke hoofdstad Den Haag.

Tweede Kamer
Te gast waren politici Jasper van Dijk (SP) en Tanja Jadnanansing (PvdA). Zij zorgden voor een grappig moment toen ze met een typisch Tweede Kamer-debat simuleerden en de eerste met overgave de rol van VVD'er Halbe Zijlstra aannam.

Natuurlijk ging het over de netelige kwestie van de langstudeerboete. Ook vertelden ze over hun persoonlijke ontwikkeling op het gebied van debatteren. Duidelijk werd dat een politicus zijn argumenten helder en kort moet verwoorden en moet ‘denken in quotes', wil hij opgepikt worden door de media.

In aanloop naar InDebat verzorgden docenten Anke Broekhuis, Inge Gulickx en Linda Tromp debatteertrainingen, met onderdelen als luisteren, argumenteren en presenteren. Studenten die de trainingen (succesvol) volgden, kregen vrijdag een debatcertificaat.