Normal_4614

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Emile Roemer wil zo snel mogelijk een spoeddebat over de boete op langstuderen.

Roemer wil van minister Jan Kees de Jager (Financiën) horen of de boete nou wel of niet nodig is om het begrotingstekort terug te dringen en wil staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) oproepen zijn plannen voor de boete terug te draaien.

Aanleiding voor Roemers verzoek tot een spoeddebat is een bijeenkomst op de Avans Hogeschool, donderdag in Breda.

Volgens een verslag op scienceguide.nl zou De Jager daar hebben uitgelegd dat de boete van 3000 euro op langstuderen niet nodig was in het kader van de 18 miljard aan bezuinigingen om het begrotingstekort op orde te brengen.

Speeltje
Roemer concludeert daaruit dat de boete ''een speeltje is van de coalitiepartijen'' en hij vindt dat studenten ''te grazen'' zijn genomen.

''Talloze studenten zijn bang gemaakt met een maatregel die niet nodig was volgens de minister van Financiën. Dat is te zot voor woorden. De regering moet het plan linea recta in de prullenbak werpen.''

Vertraging
In Zijlstra's plannen voor het hoger onderwijs mag elke student één jaar vertraging in de bacheloropleiding en de masteropleiding oplopen. Als er nog langer over de studie wordt gedaan, moet de student een boete van 3000 euro betalen.

Anders dan in het oorspronkelijke voorstel, zag Zijlstra er uiteindelijk van af om ook de onderwijsinstelling te beboeten voor langstudeerders.