Normal_4539

Goede contacten en een betrouwbare zakenpartner zijn het allerbelangrijkste als je zaken wilt doen in Rusland. Dat is een van de conclusies van het onderzoek dat de Delftse studenten Jorran van der Meijs en Hans Solleveld deden.

Tijdens een zesdaagse studiereis bezochten de studenten Greenport Business & Retail van Hogeschool Inholland verschillende bloemenkwekers in Rusland. Binnenkort presenteren zij hun bevindingen.

"Het was een leerzame reis waarin we kennis maakten met een heel andere cultuur," aldus Jorran. "Goede contacten en een betrouwbare zakenpartner zijn het allerbelangrijkste als je zaken wilt doen in Rusland. Een goed imago speelt daarbij geen grote rol. De vraag is zo groot dat de kwaliteit van rozen en snijbloemen de belangrijkste voorwaarde is om zaken te doen. Rozen kweken in Rusland is echt een vak apart."

Jorran en Hans deden hun onderzoek in eerste instantie in Nederland, bijvoorbeeld naar prijzen en Russische bureaucratie. Jorran: "Maar al tijdens het vooronderzoek bleek dat je de Russische tuinbouw en cultuur pas goed leert kennen als je de kwekers ook echt spreekt." Het plan van de studenten om de lokale Russische markt te verkennen werd enthousiast ontvangen door het Platform Agrologistiek.

Binnenkort presenteren de twee het rapport met conclusies en aanbevelingen aan het Productschap Tuinbouw en het Platform Agrologistiek.