Normal_4280
Volstrekt onafhankelijke examencommissies. En bemensing door professionals op het gebied van onderwijs, het opleidingsprogramma of het betreffende vakgebied. Met deze twee harde garanties geven de hogescholen een nieuwe kwaliteitsimpuls aan de beoordeling van hun studenten.

De Algemene Vergadering van de vereniging van hogescholen, de HBO-raad, heeft 3 februari daarover bindende afspraken gemaakt. Deze gaan vergezeld van een zogeheten Handreiking Examencommissies. De hogescholen doen daarin uit de doeken op welke wijze de examencommissies en hun rol het best vorm kunnen krijgen. De handreiking is een advies, opgesteld door deskundigen. Ze kan hogescholen helpen bij het sterker neerzetten van de commissies; inhoudelijk en bestuurlijk. Alle hogescholen zijn daarmee bezig, omdat de gewijzigde Wet op het hoger onderwijs (WHW) dat vraagt. De Algemene Vergadering van de HBO-raad voegt daar nu een aantal minimumeisen aan toe. De hogeschoolbesturen zijn verantwoordelijk voor een goede naleving. Ze zullen elkaar daar ook aan houden.

Elke hogeschool zorgt, dat:
- niemand aan het college van bestuur hiërarchisch verantwoording hoeft af te leggen over het functioneren in de examencommissie
- geen personen deel uitmaken van een examencommissie, als ze tevens financiële verantwoordelijkheid dragen voor het reilen en zeilen van de organisatie
- ze alle regelingen rond examens en commissies breed bekend maakt
- alle commissieleden over noodzakelijke bekwaamheden beschikken
- ze deskundigheid van commissieleden bevordert en in het jaarverslag daarover rapporteert
- elke commissie jaarlijks verslag uitbrengt
- ze slechts van deze spelregels afwijkt als de kwaliteit van de examens er aantoonbaar onder lijdt

Met deze aanpak verwachten de hogescholen de waarde van hun diploma’s en getuigschriften duurzaam te bestendigen. Zichtbaar goed functioneren, herkenbare deskundigheid en onafhankelijk opereren zorgen voor vertrouwen. Ze vormen voortaan het fundament onder elke examencommissie.