Normal_3982

DEN HAAG (ANP) – Duizenden studenten maken zich op voor het protest op het Malieveld in Den Haag, vrijdag. De studenten ageren samen met docenten, politici en hoogleraren tegen de bezuinigingen in het onderwijs en de extra betaling die langstudeerders moeten doen.

In de aanloop naar de manifestatie is maandag een 72-urige studiemarathon begonnen. Allereerst wordt in Utrecht 24 uur lang college gegeven, dinsdag in Groningen en woensdag wordt de studiemarathon afgesloten in Amsterdam.

Inmiddels hebben meer dan tienduizend studenten zich aangemeld voor het protest, maar het is uiteraard altijd nog maar de vraag hoeveel er vrijdag komen opdagen. Veel hogescholen en universiteiten hebben hun studenten collegevrij gegeven en bussen geregeld die de studenten naar Den Haag gaan vervoeren.

Zo’n dertig studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben maandag het service- en informatiecentrum van de UvA bezet omdat ze niet alleen collegevrij maar ook tentamen- en herkansingvrij willen hebben.

,,Veel studenten hebben nu tentamenperiode, dus ze hebben al collegevrij’’, aldus een woordvoerder van de actie. Verder willen de studenten dat het bestuur van zowel de UvA als de HvA bussen naar Den Haag regelt voor de studenten.

Het protest is gericht tegen de bezuinigingen die het kabinet-Rutte heeft aangekondigd. Zo kan de 'boete’ van 3000 euro voor studenten die langer dan een jaar extra doen over hun bachelor- of masteropleiding, op veel protest rekenen. Vooral omdat het kabinet die komend collegejaar al wil invoeren, ook voor studenten die al een studieachterstand hebben opgelopen. Het gros van de studenten haalt zijn studie niet binnen de daarvoor gestelde termijn. Zij lopen achterstand op door bijvoorbeeld het besturen van een studentenvereniging of een stage in het buitenland.

De gevolgen van die bezuinigingen zijn volgens de vereniging van universiteiten VSNU dat volgend jaar mogelijk ten minste 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen. Uit eigen ramingen blijkt dat de universiteiten 20 procent minder geld ontvangen.

Voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst noemt de maatregelen kortzichtig. ,,Blijkbaar wil de politiek dat we tweeduizend docenten ontslaan en dat we onze studenten de gewenste twee contacturen extra niet bieden.''

Het protest is niet geheel toevallig op 21 januari, de verjaardag van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. De demonstratie is een initiatief van drie studentenbonden: het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Naast studenten worden docenten, hoogleraren en politici verwacht. De manifestatie voor studenten begint om één uur. Voorafgaand houden de rectoren van de Nederlandse universiteiten een Bijzondere Academische Zitting. Het is de eerste keer dat de universiteiten dit gezamenlijk organiseren.