Normal_3972

Zes studenten van het Instituut voor Communicatie & Media van de Hanzehogeschool Groningen maakten een documentaire over kamp Ravensbrück, het grootste vrouwenconcentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De studenten interviewden drie overlevenden van dit kamp. De documentaire wordt donderdagavond 27 januari vertoond in ForumImages in Groningen.

Ravensbrück was het grootste vrouwenconcentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Honderddertigduizend vrouwen hebben hier vastgezeten, van wie het merendeel (tweeënnegentigduizend) het niet heeft overleefd. De meeste gevangenen zaten in het verzet of waren zigeuners of jehova's getuigen. Niet veel mensen weten dat ook homofilie of ongehuwde zwangerschap redenen waren om naar het kamp te worden gestuurd.

De bekendheid van dit kamp is veel kleiner dan vergelijkbare kampen zoals Auschwitz, maar de omstandigheden in Ravensbrück waren net zo onmenselijk. De Fransen spraken niet voor niets over ‘L'enfer des femmes' (de vrouwenhel).

Voor de documentaire worden drie vrouwen geïnterviewd die in kamp Ravensbrück gevangen hebben gezeten. Tijdens de interviews worden vier thema's behandeld: de reden waarom de vrouwen gevangen waren, het leven in het kamp, de geloofsovertuigingen tijdens het gevangenschap en hoe het kamp het verdere leven van de vrouwen heeft beïnvloed.

De eerste overlevende die geïnterviewd is, is de 86-jarige Mieke van den Burger-Steensma. Zij zat in het kamp omdat ze het adres van een Joodse vriendin niet vrij wilde geven. Ook is Wil Petroff geïnterviewd, die in het verzet heeft gezeten. Ze is nu 92 jaar maar wilde graag meewerken. Als laatste is Selma van de Perre geïnterviewd. Zij was een joodse en nam tijdens haar gevangenschap in het kamp een andere naam aan. Selma woont in Londen en is speciaal voor het interview naar Nederland gekomen.

De studenten hebben de documentaire gemaakt in het kader van hun specialisatie Mediastiek. Tijdens deze specialisatie krijgen zij de mogelijkheid om een documentaire te maken van begin tot eind, van sponsoren zoeken tot en met de eindmontage. Voor meer informatie over dit project: www.vrouwenvanravensbruck.nl.