Normal_3959

Het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie heeft een grote onderzoeksopdracht van de Europese Commissie binnengehaald. Met de opdracht is een bedrag van ruim 600.000 euro gemoeid. Het onderzoek richt zich op de textiel- en kledingindustrie in de Europese Unie.

Het nieuwe onderzoek richt zich onder meer op samenwerking tussen ondernemingen en kennisinstellingen op het gebied van textielonderzoek en het in beeld brengen van innovatie in de sector. Voorbeelden hiervan zijn het toepassen van nieuwe materialen, zoals biopolymeren, of processen, zoals digitaal drukken.

Verder richt het onderzoek zich op het analyseren van de sterke en zwakke punten van het textielonderwijs in Europa. In Nederland ligt de bakermat hiervan bij de voormalige Hoogere Textiel School, nu onderdeel van Saxion in Enschede.

Met tal van voorbeelden, ook in de eigen regio met een groot textielverleden wordt van de onderzoekers tevens een analyse verwacht van de wijze waarop bedrijven herstructureren, dat wil zeggen: hoe zij afscheid nemen van oude activiteiten en zich richten op nieuwe, kansrijke activiteiten. Op grond van de onderzoeksuitkomsten zal Saxion aanbevelingen doen voor het EU-innovatiebeleid na 2014.

Het onderzoeksproject staat onder leiding van dr. Michiel Scheffer, lector Fashion Materials Design bij Saxion. Scheffer werkt in dit onderzoek samen met technische, mode- en textielinstituten in Parijs, Aarhus, Porto en Milaan. Ook EURATEX, de Europese ondernemersorganisatie voor de kleding- en textielindustrie, is deelnemer in de onderzoeksgroep. Het onderzoek start deze maand en de looptijd is 18 maanden.