Om het hoger beroepsonderwijs makkelijker bereikbaar te maken voor bewoners van de regio Achterhoek, wordt een HBO Kenniscentrum ontwikkeld. Het kenniscentrum is een samenwerking tussen de gemeente Doetinchem en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en wordt gevestigd in het Graafschap College.

De HAN wil meewerken aan een uitbreiding van het hbo-aanbod in de Achterhoek. Het accent ligt hierbij vooral op om- en bijscholing in het kader van Leven Lang Leren, Associate Degree Programma's (samen met het roc) en ervoor zorgdragen dat de bacheloropleidingen qua thematiek, stages et cetera goed aansluiten op het beroepenveld in de Achterhoek. Ook zal er veel aandacht zijn voor innovatie en onderzoek op voor de Achterhoek relevante thema's.

De HAN toont met dit initatief dat ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid gestalte geeft. De hogeschool maakt deze intentie én ambitie waar door in Doetinchem een HBO Kenniscentrum te ontwikkelen.

Het nieuwe Kenniscentrum zal tegenwicht bieden aan de vergrijzing en hbo-onderwijs beter bereikbaar maken voor de bewoners van de Achterhoek.

Het HBO Kenniscentrum, dat in de komende 2 jaar in Doetinchem ontwikkeld wordt, is een proeftuin. De ervaringen en inzichten die worden opgedaan met het HBO Kenniscentrum dienen te leiden tot een model dat mogelijk ook in andere regio's ingezet kan worden. Zo kan er ook in de toekomst tegemoet worden gekomen aan de vraag naar hoger opgeleid personeel en krijgt de aantrekkelijkheid van de regio een belangrijke impuls.

Een belangrijke voorwaarde is dat de HAN via de gebouwen van het Graafschap College een herkenbaar en toegankelijk kenniscentrum kan ontwikkelen. Het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem wil steun verlenen aan het plan.