De Council for Advancement and Support of Education (Case), een organisatie die in Washington zetelt, heeft in een onderzoek onder 17 landen het Finse hogere onderwijs als meest betaalbare en meest toegankelijke bestempeld. Dat meldt de Finlandsite.

Op het vlak van het meest toegankelijke hogere onderwijs scoorde Nederland een prima 2e plaats, gevolgd door Noorwegen, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Groot-Brittannië. Onderaan eindigden Portugal, Mexico en Estland.

In het onderzoek wordt een strikte scheiding gehanteerd tussen toegankelijkheid en betaalbaarheid. Als voorbeeld van goed betaalbaar, maar minder toegankelijk, hoger onderwijs wordt Duitsland genoemd. Als voorbeeld van een goed toegankelijk hoger onderwijs dat veel minder betaalbaar is, worden de Verenigde Staten genoemd.

In het rapport staat verder dat Noorwegen, Nederland en Finland model staan voor de internationale gemeenschap als het aankomt op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van het hogere onderwijs. In alle landen is de toegankelijkheid en bereikbaarheid groot, zijn er uitgebreide programma's qua leningen en subsidies en representatieve studentenorganen die een redelijke reflectie zijn van de bredere samenleving.

Henna Virkkunen, de Finse minister voor Onderwijs, zei in een reactie dat Finland al vele tientallen jaren in het beleid nastreeft hoger onderwijs aan iedereen in de samenleving aan te bieden. "We kunnen het ons niet veroorloven om op iemand neer te kijken, omdat we een klein land zijn. We zijn van mening dat de enige manier om succesvol te zijn is het beschikbaar hebben van uitstekend hoger onderwijs voor iedereen."

Virkkunen prees het onderwijssysteem van Finland als de basis van het succes in het onderzoek. Daarnaast is de verspreiding van de universiteiten door het hele land volgens haar een cruciale factor.