De stichting SOlink koppelt senioren en studenten aan elkaar en slaat zo twee vliegen in één klap;  eenzaamheid bij senioren en kamertekorten bij studenten worden verminderd.

De gemeente Amsterdam steunt nu dit landelijke initiatief met een subsidie van EUR 30.000,=.

Stichting SOlink staat voor Studenten-Ouderen-link en is op 1 januari 2010 gestart om ouderen die alleen zijn te `linken' aan de woningnood onder studenten. Tot nu toe hebben 300 studenten en 100 senioren zich ingeschreven via de website van de Stichting die in het hele land actief is.

Brian van der Graaf, projectleider bij Stichting SOlink: "Tot nu toe hebben wij 13 matches kunnen maken. Dat is misschien nog niet zo veel maar we kijken goed of kandidaten echt bij elkaar passen. Als een student rookt en de oudere wil dat niet gaat de match niet door. Ieder koppel dat samenwoont wordt regelmatig door een consulent van ons bezocht. Met de subsidie die we van de gemeente Amsterdam krijgen willen we een consulente aanstellen die zich specifiek met de regio Amsterdam gaat bezighouden. Voor 2011 verwachten we zo'n 50 matches te kunnen maken in deze regio waar de woningnood hoog is".

Voorwaarden
Ouderen moeten aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een inwonende student. Ze mogen niet in een vervuild huis wonen en worden geacht overdag nog activiteiten te ondernemen.

Om de belangen van zowel de oudere als de student optimaal te kunnen behartigen huurt Stichting SOlink de kamer van de oudere en stelt deze vervolgens in bruikleen aan de student. De student betaalt een vergoeding van gemiddeld EUR 300, = per maand.

Consulent
Op het moment dat een match is gemaakt houden de werkzaamheden van Stichting SOlink niet op. Gedurende het gehele verblijf van de student op kamer bij de oudere houdt de consulent een vinger aan de pols. De consulent bezoekt de oudere en student regelmatig samen en bekijkt of alles naar wens verloopt en stuurt waar nodig bij.