Maar liefst vijftig studenten en tien medewerkers deden dinsdagochtend vrijwillig mee aan het tweede Grote Kerstdictee van Fontys PABO Eindhoven. Het dictee was dit jaar gebaseerd op het kinderboek Manhattan van Rob Ruggenberg die als ere-jurylid aanwezig was.

Het is de tweede maal dat Fontys PABO Eindhoven deze activiteit organiseert. ‘Met dit dictee wil het instituut niet alleen een leuke kerstactiviteit organiseren maar ook studenten inzicht geven in spelling', aldus Astrid van den Broek, docente Communicatie.

Collegelid Wilma de Koning deed voor de eerste keer mee aan het kerstdictee: ‘Het is heel goed om op deze manier met taalvaardigheid bezig te zijn', zegt ze. Het verhaal vindt ze erg bijzonder.

Ook student Floris Pennings is enthousiast. ‘Ik doe nu voor de tweede keer mee', zo zegt hij. ‘Je komt niet-alledaagse woorden tegen, waardoor je je gaat afvragen hoe je bijvoorbeeld een bepaald woord spelt.' Pennings zegt volgend jaar weer mee te doen, als er een nieuwe editie van het Grote Kerstdictee komt.

Organisator Paul Sas kijkt terug op een mooie activiteit. ‘Gemiddeld hadden de deelnemers samen zeven onjuistheden in de twaalf voorgelezen zinnen. Deze hoge score is een duidelijk signaal dat taal en spelling leeft bij pabostudenten, maar dat we er nog lang niet zijn.'