Op 17 december promoveert docent Janke de Groot op de effecten van loopbandtraining voor kinderen met spina bifida (open rug). De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht zijn in 2006 gestart met promotietrajecten voor hbo-docenten.

De eerste lichting promovendi heeft het onderzoek dit jaar afgerond. Janke de Groot is de eerste daarvan die promoveert.

De afspraken rondom het promotietraject zijn een uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst die de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht in 2006 sloten en geven invulling aan de ambitie tot meer gepromoveerden om de kennisfunctie van Hogeschool Utrecht uit te bouwen.

Janke de Groot is bewegingswetenschapper en onderzoeker bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht. In haar promotieonderzoek, waarbij ze werd begeleid door promotoren van het UMC Utrecht, bestudeerde ze twee groepen kinderen met spina bifida tussen de zes en zestien jaar.

De behandelgroep kreeg gedurende twaalf weken twee maal per week thuis looptraining op een loopband. Dankzij de loopbandtraining blijken de kinderen verder te kunnen lopen en is hun conditie verbeterd.

Janke de Groot: "Kinderen en ouders gaven aan dat door de looptraining niet alleen het lopen verbeterde, maar dat zij deze verbeteringen ook in hun dagelijkse leven merken. Dit onderzoek laat zien dat loopbandtraining effectiever is in het verbeteren van de loopvaardigheid dan de therapieën tot nu toe. Met de resultaten van het onderzoek zijn we begonnen met scholing en implementatie van de metingen en training voor de Fitkids fysiotherapeuten die werken met kinderen met een beperking of chronische aandoening".