De Delta Academy van de Hogeschool Zeeland, aquacultuurproefbedrijf De Zeeuwse Tong en de Universiteit Wageningen gaan algen kweken die in de visteelt benut gaan worden, zo meldt AgriHolland.

De Hogeschool in Vlissingen beschikt sinds kort over een algenkweekreactor. Op 7 december werd deze officieel in gebruik genomen. De algen dienen als voedsel voor de zagers die weer al voedingsbron dienen voor de tong die in vijvers wordt gekweekt.

De nieuwe fotobioreactor wordt ook gebruikt om onderzoek doen naar de optimale productie van algen. De algen in de reactor groeien op afvalzeewater van de visteelt en dienen als voer voor schelpdieren.

De reactor bestaat uit een 20 meter lange kweekbuis die is gevuld met zeewater vol nutriënten. Onder invloed van het zonlicht kunnen de algen groeien. Alle kweekomstandigheden, zoals de temperatuur, de intensiteit van het zonlicht en dichtheid van de algen in het water, kunnen doorlopend worden gevolgd.

Met deze informatie kan de kweek worden bijgesteld voor een optimale groei van de algen. De reactor is volledig geautomatiseerd. Bij een in te stellen algendichtheid neemt de reactor nieuw zeewater met voedingsstoffen in, waarbij het te veel aan water met algen geoogst wordt.

De reactor is ontworpen en gemaakt voor het Zeeuwse Tong-project. In het project wordt onderzoek gedaan naar de economische en technische haalbaarheid van het op het land kweken van tong en schelpdieren gecombineerd met de teelt van zilte gewassen.

Het sluiten van de kringloop is een belangrijk onderdeel van het project. Eén van de schakels in de keten van dit proces is dat algen groeien op het afvalwater van de gekweekte tong en zo dienen als voedsel voor schelpdieren, zoals mosselen en kokkels.