Tijdens een werkconferentie eind november over de effecten van bevolkingsontwikkelingen in Zeeland, Zuid-Limburg en Noord-Nederland hebben Hogeschool Zeeland, Hogeschool Zuyd en Hanzehogeschool Groningen verklaard de intentie te hebben hun onderzoeksactiviteiten en expertise op dit gebied in een kennisnetwerk te bundelen, en daarmee het voortouw te nemen bij de opstelling en uitvoering van de nationale kennisagenda.

De hogescholen realiseren zich dat de afname van de bevolking, vergrijzing en ontgroening in de drie krimpregio's nieuwe vraagstukken op allerlei terreinen oplevert, waarop bestaande beleidsconcepten en interventiestrategieën niet goed toepasbaar zijn. Ook is er sprake van versnippering in de kennisontwikkeling rondom krimpvraagstukken.

De problematiek vergt een multidisciplinaire benadering, waarbij kennis, initiatieven en activiteiten uit verschillende disciplines en sectoren en regio's worden uitgewisseld en samengebracht.

Het kennisnetwerk stelt zich ten doel om bestuurders, beleidsmakers en professionals te helpen met onderzoekscapaciteit en expertise, zodat ze de gevolgen van de komende bevolkingskrimp effectief kunnen aanpakken.

De hogescholen vaardigen voor de eerste vier jaar na ondertekening van de intentieverklaring een expert af naar een wetenschappelijke netwerkraad om onderzoeksprogramma's op elkaar af te stemmen en gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen voor een goede inhoudelijke uitvoering van de kennisontwikkelingsprogramma's.