NHL Hogeschool richt het Kenniscentrum Shared Space op. Shared space is een verkeersruimte die niet wordt geregeld door borden en regels, maar door de verkeersdeelnemers zelf. Een relatief nieuw verkeersconcept.

Het Kenniscentrum Shared Space wil het concept shared space een bredere basis geven en richt zich op kennisontwikkeling, -bundeling en -circulatie.

Shared space is een idee van de in 2008 overleden Friese verkeerskundige Hans Monderman. Volgens hem wordt de verkeersveiligheid bevorderd als verkeersdeelnemers door middel van sociale interactie en het maken van oogcontact bepalen wie voorrang heeft en wat het gewenst gedrag is.

Om dit idee verder uit te werken is in 2009 het Shared Space Instituut in Drachten opgericht. Het instituut richtte zich op onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten en heeft diverse overheden geadviseerd bij shared space toepassingen in binnen- en buitenland.

Helaas heeft het instituut niet voldoende subsidies binnengehaald en kon daardoor niet als zelfstandig instituut blijven bestaan. Per 1 december van dit jaar zijn alle activiteiten ondergebracht bij NHL Hogeschool.

Binnen NHL Hogeschool zal de ontwikkeling van het concept en de uitvoering van praktijkgericht onderzoek en kennisoverdracht met betrekking tot het shared space concept worden gecontinueerd, onder andere binnen het RAAK-project "Respect in plaats van Regels".

Het betrekken van studenten bij uitvoering van onderzoek en planvorming van nieuwe projecten krijgen hierbij een belangrijke plaats.

Op donderdag 23 juni 2011 organiseert het Kenniscentrum Shared Space in het kader van dit RAAK-project een symposium. Tijdens dit symposium worden de onderzoeksresultaten over het shared space concept in Friesland gepresenteerd.