De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf  en Bas Kortmann, rector magnificus van de Radboud Universiteit zijn vrijdagmiddag in Nijmegen op het stationsplein om de demonstrerende studenten toe te spreken met bemoedigende woorden.

Om half twee vertrekt daar een groep van 500 tot 1.000 demonstranten. Dit zijn studenten van de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij protesteren tegen de bezuinigingen van 370 miljoen euro op het hoger onderwijs, die zijn voorgenomen door het huidige kabinet. Onderdeel van de plannen is eveneens om studenten 3.000 euro collegegeld te laten betalen, wanneer er een studievertraging is van langer dan een jaar.

Volgens de rector magnificus, Kortmann, is het een slechte zaak dat de druk op studenten zo hoog wordt opgevoerd. “Een bestuursfunctie, tweede studie of andere extra activiteit wordt nagenoeg onmogelijk. 3.000 euro collegegeld zal de uitval in de hand werken”, aldus zijn woordvoerder tegenover De Gelderlander. Kortmann vreest dat minder scholieren voor een studie kiezen. “Terwijl meer kennis juist nodig is om uit de economische crisis te komen. Het vreemde is ook dat geen enkele partij voor de verkiezingen wilde bezuinigen op onderwijs.”

Bron: De Gelderlander