Als het aan stadsdeel Zuid ligt, komen er straks meer permanente studentenwoningen in het zogenaamde Kenniskwartier op de Zuidas in Amsterdam.

Afgelopen week werd door de deelraad een voorstel van D66 en VVD aangenomen, waarin onder andere staat dat de helft van de goedkope huurwoningen moet worden gereserveerd voor studenten. Daardoor komen er naar verwachting 530 studentenwoningen bij, terwijl in de oorspronkelijke plannen werd uitgegaan van 165 woningen.

Het Kenniskwartier moet in de toekomst ontstaan rondom de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum.

Volgens D66-raadslid Herman Wals is het logisch dat juist in dit gebied een belangrijke stap wordt gezet om meer studenten te huisvesten: ‘Alleen al de beide Amsterdamse universiteiten verwachten tot het studiejaar 2014 - 2015 een extra behoefte van 8.500 eenheden voor studenten. Het Kenniskwartier is bij uitstek de plek om een aanzienlijk aantal studentenwoningen te bouwen, laten we dat dan ook vooral doen. Studenten horen bij een levendig en internationaal georiënteerd Zuidasgebied'.

Wals deed het voorstel samen met VVD-raadslid Jair Eisenmann. Zij stelden ook voor het aantal vierkante meters van zelfstandige studentenwoningen terug te brengen van 65 naar 30 m². Eisenmann: ‘Zo kunnen we meer woningen bouwen, zonder de studenten tekort te doen. Een student hoeft helemaal niet te wonen op 65 vierkante meter, dat kan prima op 30 vierkante meter'.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan het de plannen voor het Kenniskwartier. Herman Wals: ‘We gaan er vanuit dat de gemeenteraad ook warm loopt voor het huisvesten van studenten. Daar hebben ze immers de ambitie uitgesproken om in de periode 2011 - 2014 9.000 extra studentenwoningen te realiseren, waarvan 3.500 in de nieuwbouw'.